Gyakori kérdések

Milyen módszerekkel lehet nyílászárót cserélni?

Két megoldás létezik, a tokcserés és a meglévő tokba építés. A tokcserénél a régi tokot kibontjuk a falból és ide építjük be az új nyílászárót. A bontás során sérülések keletkezhetnek a falon, melyeket helyre kell állítani. (vakolás, festés) Sokan tartanak az ezzel járó piszoktól és rendetlenségtől, de mégis ez a 100%-os megoldás. Az elvégzett munka nemcsak látszólag lesz újszerű, hanem ténylegesen is. Tokba szereléskor az üveg felülete csökken, a régi tokot takaróprofilokkal kell letakarni.


Mire figyeljünk a műanyag nyílászáró választásakor?

1. Árak: Az árajánlatok összehasonlításánál győződjünk meg arról, hogy azonos műszaki paraméterekkel rendelkező nyílászárókat hasonlítunk össze. (kamraszám, üvegezés, vasalat) Ne a kedvezmények mértékét nézzük, hanem a végösszeget, mert hiába adnak magasabb kedvezményt, ha az alapár is magasabb. Nézzük meg, bele vannak-e kalkulálva a járulékos költségek (szállítás, toktoldó- és soroló elemek, párkányok, takarólécek) Fontos, hogy a legjobb megoldást kínálják-e? Pl. alacsonyabb ajánlati ár érdekében nem kínálnak-e fix ablakot emeleti helységbe?

2. Légkamrák száma: Azt jelenti, hogy a külső és belső teret hány légréteggel választja el a szerkezeten belül. Mint tudjuk, a légrétegek szigetelnek, tehát minél több légkamrával rendelkezik egy nyílászáró, annál jobb a hő és hangszigetelési értéke.

3. Beépítési mélység: A profil vastagságát jelenti. Többnyire a légkamrák számával egyenes arányban nő. A beépítési mélységek növelésével párhuzamosan javul a nyílászáró statikája, hő- és hangszigetelése.

4. Üveg K vagy U értéke: Az üveg hő veszteségét jelöli négyzetméterenként. Tehát minél kisebb ez a szám, annál jobb a hőszigetelés. Manapság az alapüveg a 4-16-4 rétegrendű Low-e üveg , melynek K értéke 1,4W/m2k. Ezt az üveget argon gázzal megtöltve, K=1,0W/m2k lesz a K érték. Ez már egy fokozottan hőszigetelő üveg. Három rétegű üveg használatával tovább javítható az érték K=0,65W/m2k-ra.

5. Vasalat: Csak minőségi, márkás vasalatokban bízzunk meg, mert ezek biztosítják ablakaink és ajtóink megfelelő működését. Nélkülük semmit sem ér a hőszigetelés, és biztonságunk is ezeken a láthatatlan kiegészítőkön múlik. (hibás-működés gátló vasalat, gombafejes kiemelés gátló vasalat)

6. Esztétika: Nagyon széles a választék a profil formái, és színei tekintetében. Fontos kérdés, hisz nyílászáróinkat nagyon sok évig fogjuk nézegetni. Léteznek szögletes és íves profilok, kívül, illetve belül is színes, faerezetes vagy akryl színű ablakok és ajtók.

7. Minőségbiztosítás, garancia, referenciák: Fontos, hogy a nyílászárók rendelkezzenek minőségbiztosítási tanúsítvánnyal. Garanciára az elvárható időtartam ablakoknál, ajtóknál 5 év, redőnyöknél 2 év.


A jól záródó nyílászárók miatt nem fog-e penészesedni a lakás?

Fontos a szellőztetés. Minden nap legalább 2-szer pár percre érdemes átszellőztetni a lakást, illetve használni az ablakokba építhető szellőző megoldásokat. Nyílászáróink alapáron vasalati résszellőzőt tartalmaznak. Ez úgy biztosít légmozgást, hogy a bukó-nyíló ablak tetejét 3-7mm-re megnyitja. Fokozott páratartalomhoz, illetve nyílt égésterű gázkészülékekhez az automata Aereco szellőzőket ajánljuk. Köztes megoldást a Gecco szellőzőcsalád biztosít.

Hogyan ápoljam műanyag ablakaimat?

A műanyag nyílászárók ápolási igénye minimális, tisztítása egyszerű. A tisztításhoz használjon hagyományos vízben oldódó tisztítószereket, de soha ne tisztítsa őket szerves oldószerekkel, lúgokkal, savakkal, klórtartalmú tisztítószerekkel. Ne használjon karcoló szemcséket tartalmazó anyagokat, vagy fém súrolószereket.